Építs KARRIERT körmösként

Translate

Friss topikok

A körömlemez számára hasznos dolgok

2009.07.07. 12:15 | Köröm Enciklopédia | Szólj hozzá!

Címkék: tanuljunk

Olajpótlás és hidratálás

A körömlemez keratin polimerekből áll, amit amino-savak alkotnak. Ezekből a hosszú láncokból épül fel a körömlemez szerkezete. A keratin láncok között apró rések találhatóak, amik azonban nem kitöltetlenek. Általában vizet tartalmaznak, és/vagy olajat. Ezért képes a körömlemez vizet és olajat felszívni, mint valami szivacs, különösen hosszú áztatás során. Jelentős mennyiségű víz és olaj keletkezik a körömágyban is. Innen vándorolnak ezek az anyagok a körömlemezbe, amíg el nem érik a felszínét.
 
A körömlemez belsejében apró csatornák találhatóak a víz és az olaj folyásirányának meghatározására. Mivel ez a két anyag nem jól keveredik egymással, külön útvonalakon kell, hogy csordogáljanak. Némelyik csatorna vízelvezető (hydrophilic), míg mások olaj-elvezető (lipophilic) szerepet töltenek be. Ha a víz/olaj háztartás egyensúlya felborul, a körömlemez hiányt szenved valamely fontos anyagban ezek közül. Az olaj és a víz közti egyensúlynak fontos szerepe van, mivel a köröm egészsége e két értékes anyag jelenlétén múlik.
 
Ha a körömlemez nem jut elegendő vízhez, szárazzá, törékennyé válik, és mérete csökken. Ha túl sok vizet tartalmaz, akkor megduzzad, alakot változtat, és gyengébbnek tűnik. A magas víztartalom miatt a körömlemez hajlékonyabbá válik,
 
Tovább a teljes cikkhez: http://www.harmonyhungary.hu/?p=63
 

Forrás: Doug Schoon: The nail structure and product chemistry

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://akorom.blog.hu/api/trackback/id/tr371231672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása