HIVATALOS MUNKAVÉDELMI SZABÁLYOZÁSOK
Alapvetően betartandó szabályok vegyszerekkel érintkező munkakörben dolgozók részére
1. Általános tudnivalók
A szépségszalonokban (vegyszerekkel) végzett munkák során a következők betartására hívjuk fel a figyelmet:
a. Balesetvédelem
Szembe fröccsent vegyszer esetén: A sérült szemet azonnal öblítsük ki bő, tiszta, folyóvízzel legalább 15 percen keresztül, és keressük fel a legközelebbi orvosi ügyeletet.
A vegyszer lenyelése esetén: Itassunk a sérülttel nagy adag tiszta vizet.
A vegyszer bőrrel való érintkezése esetén: A sérült bőrfelületet azonnal öblítsük le bő, tiszta, folyóvízzel és szabadítsuk meg a sérültet az ellátást zavaró ruházattól. Amennyiben a tünetek ezek után is fennállnak, keressük fel a legközelebbi orvosi ügyeletet.
A vegyszer kiömlése esetén: A vegyszert azonnal takarítsuk fel, erre alkalmas eszközzel, és ha szükséges, védőruházatban.
b. A túladagolás elkerülése
A legoptimálisabb az lenne, ha a vészhelyzetek elkerülése megszokott rutinná válna, és a munkavégzés során szinte észrevétlenül, mégis tudatosan védekeznénk a véletlen balesetek ellen. Soha ne szagolj bele, ne kóstold meg a vegyszereket. A szellőztető- és minden olyan berendezést, ami az anyagok nagyfokú párolgását idézheti elő (vákuum, párologtató, stb.) úgy helyezzük el a szalonban, hogy a veszélyes vegyszerek tárolási helyétől távol legyenek. A vegyszereket ne tároljuk hideg, vagy meleg hőmérsékletű helységben, hacsak nincs elhelyezve megfelelő szellőztető berendezés.
c. A vegyszerek fajtája
Ha már vegyszerekkel kell dolgoznunk, válasszunk megbízható, jó minőségű gyártmányt, amit a helyi szellőztető berendezés hatásfokát figyelembe véve használni tudunk.
d. Étkezés és a dohányzás
A szépségszalonnak azon részén, ahol vegyszerekkel dolgozunk, vagy azokat tároljuk, kerüljük az étkezést, ivást, rágózást, a kozmetikai szerek használatát. Mossunk kezet, mielőtt ezeket a folyamatokat elvégezni kezdenénk.
Ne tároljuk, ne készítsük el, és ne fogyasszunk ételt, italt a vegyszerek közelében, valamint ne tartsunk mellettük étkezésre használatos tányérokat, poharakat.
e. A munka végeztével
Mielőtt elhagyjuk a munkahelyet, alaposan mossunk kezet (és minden bőrfelületet, ami vegyszerekkel érintkezett a nap folyamán).
f. Rend
A munkahelyet tartsuk tisztán és rendezett állapotban, az anyagokat és eszközöket tegyük el jól lezárt állapotban, takarítsunk a munkahely területén minden műszak- vagy a nap végén.
g. Személyi védelem
Biztosítsuk a szem védelmét a már ismertetett módon minden ember számára (beleértve a vendéget is) akik vegyszerek társaságában tartózkodnak, vagy részt vesznek azok felhasználásában.
h. Éberség
Légy felkészülve az esetleges, váratlan vészhelyzetek megoldására és előzd meg, ha bajt észlelsz.
i. A nem használatos, hulladék vegyszerek elhelyezése
Soha ne ürítsük a nem használatos vegyszereket a szemetesbe, vagy a lefolyóba. Megfelelően lezárva, címkével ellátva az arra megfelelő szemétlerakati helyre szállítsuk.