Építs KARRIERT körmösként

Translate

Friss topikok

A megfelelő keverési arány titkai

2009.07.01. 18:43 | Köröm Enciklopédia | Szólj hozzá!

Címkék: technika

 

„Jó, jó, találjam el a helyes keverési arányt. De mi az a helyes keverési arány???”

 

 

 Kép: imagezoo

Ha már tökéletesen kontrollálod az építő ecsetedet, nem lesz nehéz kontroll alatt tartanod az anyagot sem.

Annyi mindent hallottunk már a keverési arányról. Arról, hogy soha nem lesz megfelelő a végeredmény, ha nem a megfelelő keverési arányt alkalmazod. De beszéljünk most konkrétan arról, hogyan állíthatod össze a helyes keverési arányt?

Az ideális arányt (ami minden por/folyadék rendszernél más és más) nagyon nehéz szemléltetve leírni. Fontossága azonban megkérdőjelezhetetlen. Nemcsak azért, mert a túl száraz, illetve túl nedves anyag összeállításával készített körmök törékenyek, kemények, vagy túl rugalmasak lesznek, ezáltal hajlamosabbak a levegősödésre és törésekre, hanem azért is, mert nem megfelelő állagú anyagot nagyon nehéz megmunkálnod az ecseteddel. A túl nedves anyag elfolyik és lehetetlen belőle íveket emelni, míg a túl száraz gombócot nem tudod megfelelően eldolgozni. A helyes keverési arány eltalálásával szakmai életedet jelentősen megkönnyíted, sikereidet pedig megnövelheted.

Az ecset

Egy profi ecseten nagyon sok múlik. Nemcsak hosszú élettartama, megfelelő kialakítása miatt, hanem mert ha megszokod az ecseted képességeit (mennyi folyadékot tárol, mennyi ideig kell a porba mártanod, hogy a megfelelő mennyiséget gyűjtse össze) sokkal könnyebben fogsz vele dolgozni.

A folyadék

Először mártsd az ecsetedet a folyadéktartó edénybe, és nyomd a szőreit teljesen az edény aljára. Láthatod, ahogy az apró levegőbuborékok kiszöknek a szőrszálak közül, és az ecset megszívja magát a liquiddel. Kiemeléskor húzd le az edény falán az ecset egyik oldalát. Ne csak az ecset hegyét érintsd az edény falához, hanem húzd le rajta az ecset szőreit a felfogatástól kezdve egészen a szálak hegyéig (sok tanulómat láttam az ecset hegyével „dolgozni”, nemcsak az anyagfelhordásnál, hanem a folyadékba való merítéstől a lehúzásig – dolgozz mindig az ecseted teljes egészével!)

A por

Ezután tedd az ecsetedet a porba úgy, hogy csak a szőrszálak hegye érintse azt, majd húzz egy határozott vonalat bele, körülbelül 2-3 centi hosszan. Ezzel a módszerrel egy szabályos gombóc képződik az ecset hegyén. Nem máshol.

 

 

 image: CND

 

A gombóc

Vess egy pillantást az ecset hegyén képződött gombócra. A porszemcséket szépen átitatja a folyadékmennyiség. Amennyiben a felülete azonnal fényessé, nedvessé és egyenletes cseppformává válik, vagy ha le akar cseppenni az ecset hegyéről, akkor biztos lehetsz benne, hogy a gombóc túl nedves. Ha leteszed a túl nedves gombócot egy sima felületre, 5-10 másodpercen belül szétterül, nedves maradékot hagyva maga alatt. Megoldás: készíts egy új gombócot. Elég lehet, ha kicsit hosszabb vonalat húzol a porban, vagy ha jobban rányomod az ecseted egyik oldalát az edény falára, mialatt lehúzod rajta. Valamelyik, vagy mindkét megoldás biztosan eredményre vezet majd.

 

Ha az ecset hegyén keletkezett gombócra ránézve, annak felületén 2-3 másodperc elteltével is száraz porszemcsék ülnek, akkor a keveréked túl száraz. Megoldás: készíts egy újabb gombócot. Kontrolláld a mozdulataidat jobban, és figyeld a vonalat, amikor az ecset hegyét húzod benne.

Mivel az ecseten összeállított anyag belsejében azonnal kémiai kötések keletkeznek, később nem lehet változtatni az összetételén. Ha nem megfelelő állagú gombócot készítettél, mindenképpen előlről kell kezdened az anyag összeállítását. A liquid utólagos hozzáadagolása, belesimítása, vagy még több por hozzáadása a gombóchoz TILOS! Nemcsak elpazarolod az anyagaidat, nem megfelelő kémiai vegyületeket állítasz össze, de még egy allergiás reakció kialakulásához is nagy mértékben hozzájárulsz, ha ilyet teszel.

Nem megfelelő állagú a gombóc, ha:

- letenni is alig tudod a körömre

- nehezen tudod ellapogatni, elsimítani

- már a lapogatásnál befolyik a körömsáncokba, vagy szétfolyik a sablonon

- buborékos

- a legenyhébb simítástól „letörlöd” az anyagot a körömről

A megfelelő állagú gombóc felületének egyenletesen nedvesnek, ugyanakkor hepehupásnak kell lennie: mint a nedves cukor, vagy mint egy narancsbőrös comb.

Ha sikerült eltalálnod a megfelelő anyagállagot, dolgozz mindig ugyanúgy. Kísérletezd ki, min és mennyit kell változtatnod kisebb, illetve nagyobb gombóc készítésénél, hogy az arányokat megtartva ugyanazt a minőséget nyújtsd minden egyes alkalommal.

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://akorom.blog.hu/api/trackback/id/tr691220562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása