Építs KARRIERT körmösként

Translate

Friss topikok

A köröm összetétele és a növekedés közti összefüggés

2009.04.09. 23:05 | Köröm Enciklopédia | Szólj hozzá!

Címkék: tanuljunk

A körömlemez fehérjék bonyolult szerkezetéből épül fel, az alapját olyan amino-savak képzik, amit keratin-nak hívunk.

A körömlemez kémiai felépítése meglepően hasonló a műkörömépítés során használt anyagok szerkezetéhez. Mindkettő alapjait monomer részecskék képzik, amik polimerizálódással kapcsolódnak egymáshoz. A monomerekből álló hosszú polimer-láncok alkotják az amino-savak szerkezetét. Hasonló amino-sav láncokból épülnek fel a hajszálak is. Ezeket az amino-savakat más néven proteineknek (fehérjéknek) hívjuk. Mind a köröm, mind a haj szerkezetét alkotó erős fehérjéket keratin-nak nevezzük.
 
A körömlemez apró sejtekből épül fel (mint a tojás, vagy a magok), amik a mátrix rétegben fejlődnek ki. Ezen a zárt, védett területen növögetnek, egészen addig, amíg előremozdulva a körömlemez részévé nem válnak és megkezdik az elszarusodást. A körömlemez egy szilárd egységet alkotva lassú, folyamatos mozgással tolódik a szabadszél felé – ezt a mozgást leginkább a jeges vízben hömpölygő gleccser haladásához tudnám hasonlítani.
 
 
Ahogy a körömlemez nő, a körömsejtek ellaposodnak a szarusodás következtében, és az őket kitöltő protein kipréselődik belőlük, így képezve erősen egymáshoz tapadó rétegeket, miközben a körömlemez kemény, ellenálló, átlátszó egységgé válik.
 
A körömlemez több száz, sűrűn egymáshoz tapadt, elszarusodott sejtek alkotta rétegből áll, amik szerkezetileg egy téglából és habarcsból felépült falra emlékeztetnek. Az ellaposodás folyamatával a sejtek egymáshoz sajtolódnak, így képezve egy szupererős szerkezeti egységet.
 
A sejtek a mátrix rétegből való kilépésüktől a szabadszél eléréséig nagy utat tesznek meg. A körömágyhoz legközelebb található sejtek a legújabbak és a legpuhábbak. A körömsejtek a mátrixból kikerülve a körömlemez felszíne felé és előre mozdulnak. Miközben a növekedés alatt távolabbra kerülnek a mátrixtól, egyre szorosabban tapadnak egymáshoz. A szabadszél felületén lévő sejtek közel két hónappal öregebbek, mint a szabadszél alján találhatóak. Ez megmagyarázza azt a jelenséget, miért szokott leválni, vagy berepedni a körömvég felső rétege, míg az alja szinte soha. A körömlemez középső része a mátrix közepéből nő, ami a köröm legvastagabb része. A középső terület rostosabb szerkezetű, ebből eredően puhább, rugalmasabb.
 
A kemény keratinból álló körömlemez rendeltetése, a körömágy és az ujjbegy védelme. Nyilvánvalóan minél vastagabb a körömlemez, annál hatékonyabban tudja ellátni ezt a védelmi feladatot, míg az elvékonyodott köröm kevésbé tud eleget tenni az alsó, kényes bőrszövet védelmének. Ezért veszélyes túlreszelni a körömlemezt, vagy helytelen manikűrözéssel megsérteni azt. Komoly sérüléseket okozhatunk ezzel. Az erős reszelés vagy a helytelen ollóhasználat következményeként a körömlemez túlságosan elvékonyodhat.
Fordította: Rudnay Krisztina
Forrás: Doug Schoon: Product chemistry and the nail anathomy

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://akorom.blog.hu/api/trackback/id/tr831104198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása